Tema i comissariat

Pànic, literatura i por.

De totes les emocions que ens aclaparen, la por és la més indescriptible i polimòrfica. La podem experimentar en forma d’angoixa, pànic, fòbia, inquietud, dolor o bé de vulnerabilitat. Més enllà de les seves múltiples mutacions, és un mecanisme de defensa que ens permet estar alerta davant del perill i, al mateix temps, també un torbament de l’ànim que ens afecta al nostre dia a dia, tant de manera individual com col·lectiva. No sorprèn, doncs, que el filòsof Søren  Kierkegaard la definís com “la gran malaltia mortal de la nostra societat”. 

Hem après, però, a utilitzar la literatura com a eina per apropar-nos a les nostres pors sense prendre mal, ja sigui enfocada des d’una temàtica sobrenatural, gòtica, terrorífica, criminal, psicològica o, fins i tot, patològica.

El MOT 2023 es planteja, doncs, a través de múltiples veus i de diversos gèneres literaris, aprofundir i donar a conèixer les diferents cares d’aquesta emoció, una de les més paralitzants i traumàtiques que guien i condicionen inexorablement el comportament humà.

Àlex Martín Escribà


Àlex Martín Escribà, comissari del MOT 2023

Àlex Martín Escribà (Barcelona, 1974). És assagista, crític literari i professor de llengua i literatura catalanes i codirector del Congrés de Novel·la i Cinema Negre a la Universitat de Salamanca. Part de la seva activitat investigadora se centra en l’estudi del gènere negre i policíac en llengua catalana i castellana. Ha col·laborat en nombroses edicions de llibres, publicacions i articles, i ha impartit diverses conferències a universitats de diferents parts del món. Dirigeix la col·lecció “crims.cat”, “de l’Editorial Clandestina”, des del 2012.