Ver-MOT: La realitat supera la ficció?
Núria Cadenes, Fàtima Llambrich, Marc Pastor i Mayka Navarro
Ver-MOT: La realitat supera la ficció?
Dissabte 18 març - 11:00 h
Parc de Vista Alegre
11 h
Lectura comentada del llibre “Demà tindrem sort”, una biografia novel·lada de Joan Pacheco, un veí de Vista Alegre que va viure l’experiència de l’exili. A càrrec de l’autora, Núria Martí, i de l’actor David Planas.
12 h
Conversa: La realitat supera la ficció?
És una de les frases més detestades pels escriptors d’aquests darrers anys. I és que la realitat, ens agradi o no, va gairebé sempre per davant de la ficció. Els escriptors són esponges que s’alimenten de la realitat, de successos reals. Però és més poderosa que la ficció? Com l’emprem per escriure cadascuna de les novel·les? En aquesta taula comptarem amb Núria Cadenes, Fàtima Llambrich i Marc Pastor, tres escriptors que, sota la moderació de Mayka Navarro, ens explicaran com tot partint de fets reals han decidit ficcionar-los des d’òptiques ben diferents.
Núria Cadenes
(Barcelona, 1970). És periodista i escriptora. Actualment col·labora, entre més mitjans, a Vilaweb i al setmanari El Temps . Ha escrit llibres biogràfics, com Memòries de presó; sobre la pròpia experiència; o L’Ovidi, que explica la vida i l’obra de l’artista alcoià Ovidi Montllor; de viatges, com Vine al sud; una guia lúdica per conèixer el País Valencià, o de relats, com AZ, que va guanyar el Premi Ciutat d’Elx i el de la Crítica dels Escriptors Valencians. Té contes en diverses antologies (als negríssims Assassins valencians, Elles també maten o Barcelona, viatge a la perifèria criminal; al sanguinari Sangassa; a La improbable vida de Joan Fuster...).
Ha publicat les novel·les El banquer, que ficciona la vida de Joan March; Tota la veritat, que va guanyar el Premi Crims de Tinta; Secundaris, amb l’altra cara de la Barcelona olímpica, o Guillem, una novel·la-documental on explica el cas de Guillem Agulló, el jove valencià assassinat a mans del feixisme l’any 1993, que ha estat guardonada amb els premis València Negra i Lletra d’Or. La seva darrera obra és doble: La terra s’ho porta i No han donat la llum, i s’ha sumat a continuar el cicle Temps Obert de Manuel de Pedrolo.
Fàtima Llambrich
(L’Ametlla de Mar, 1980). És periodista i exerceix a Televisió de Catalunya (TV3), des d’on informa de notícies de l’àmbit judicial, policial i de la seguretat. Llicenciada en periodisme i criminologia per la UAB, i postgraduada en Perfilació Criminal per la UB; va decidir començar un projecte que combinés les dues disciplines i des de llavors que entrevista, dins de presó, un condemnat per doble homicidi, un cas que va suposar una sentència pionera a l’Estat espanyol i que explica al llibre de true crime : Sense cadàver/Sin Cadáver (Ara Llibres). És coautora de dos reportatges del “30 Minuts”: El Cos del Delicte i Les Arrels del Narcotràfic.
Marc Pastor
(Barcelona, 1977). És criminòleg i crononauta amateur, autor de novel·les culturalment disperses com Montecristo (2007), La mala dona (I Premi Crims de Tinta, 2008), Bioko (2013), Farishta (2017) i Els àngels em miren (2019). Les seves novel·les han estat traduïdes a més d’una dotzena d’idiomes, entre els quals hi ha l’anglès, el japonès, el coreà o el turc. Whovian fins al moll de l’os, lovecraftià d’esperit, montypythonesc com a filosofia de vida.
Mayka Navarro
(Badalona, 1968). És periodista, i el seu ofici és la seva vida. Només així entén aquesta professió, vivint-la amb passió a qualsevol hora del dia. No tenia vocació, va caure gairebé per error a la facultat i mai va acabar la carrera. Va aprendre a explicar històries a la redacció d’El Periódico de Catalunya i des de fa un temps signa a les pàgines de La Vanguardia. Tant com escriure, li agrada narrar l’actualitat en directe i això ho fa a “El Programa d’Ana Rosa” de Tele 5 i a “Els Matins de TV3”. També col·labora a “El Suplement” de Catalunya Ràdio.
Va néixer a Badalona, però està orgullosa d’haver crescut a Santa Coloma de Gramenet i esculpida molta de la seva personalitat als carrers de l’Havana. Continua amb tot per aprendre.
On es realitza l'acte: