Balanç MOT 2014

El MOT tanca amb més de 2000 persones de públic
Més de dues mil persones assisteixen a les activitats de la primera edició del Festival de Literatura de Girona i Olot
Entre l’1 i el 12 d’abril, el MOT, comissariat per l’expert David Roas, ha convidat 23 grans escriptors, editors i crítics com Jacobo Siruela, Anna Starobinets, Albert Sánchez Piñol, Cristina Férnandez Cubas, Ignacio Padilla, Elia Barceló, Àngel Sala o Fernando Iwasaki. Durant dues setmanes, el Festival de Literatura ha deixat una estela de monstres sobrenaturals, extraterrestres i boscos encantats, honorant el fil conductor de la primera edició: la literatura fantàstica. En total, s’han ofert 46 activitats entre conferències, vermuts literaris, espectacles, hores del conte, rutes literàries, menús gastronòmics, exposicions…. que han comptat amb la complicitat de gairebé una vintena d’associacions i entitats gironines i olotines, que també han estat convidades a deixar la seva empremta en el primer MOT.
Els organitzadors, l’Ajuntament de Girona i l’Ajuntament d’Olot -amb el suport de la Diputació de Girona i la Institució de les Lletres Catalanes-, valoren molt positivament l’any de debut del Festival i consideren que ha estat un èxit perquè s’han complert el dos principals objectius: per una banda, apropar la literatura a tots els públics a través d’autors de prestigi internacional i de propostes de qualitat. I per altra banda, crear un festival entre dos ajuntaments per oferir una proposta cultural única.
En aquest sentit, el MOT ha aconseguit que el gènere fantàstic trenqui barreres i s’estengui per tots els racons, gràcies a un programa divulgatiu i excel·lent amb 46 activitats programades, com conferències, vermuts literaris, taules rodones, espectacles fantàstics o menús gastronòmics. I la prova ha estat la diversitat del públic assistent: més de dues mil persones, entre petits, grans, lectors experts, aficionats, exlectors i curiosos, que no han deixat escapar l’oportunitat de ser part del MOT.
Així mateix, els organitzadors destaquen el caràcter divulgatiu del Festival: s’han registrat en vídeo totes les conferències i les principals activitats, i ja es poden trobar a internet. D’aquesta manera, qualsevol persona des de qualsevol part del món, podrà gaudir del Festival de Literatura de Girona i Olot.
Els ajuntaments de Girona i Olot també valoren molt positivament la bona entesa entre les dues ciutats i reafirmen la voluntat de continuar treballant plegades per escriure una nova edició del Festival de Literatura. De fet, ja han començat a treballar en l’edició de l’any vinent, que es dedicarà a una temàtica literària diferent.
El MOT va començar el dimarts 1 d’abril amb la conferència d’Albert Sánchez Piñol, que va omplir tot l’auditori del Centre Cultural la Mercè. Victor Martínez-Gil, Cristina Fernández Cubas, Àngel Sala, Ivan Pintor, Pep Prieto o el mexicà Ignacio Padilla, van ser alguns dels protagonistes convidats al MOT durant la seva primera setmana a la capital gironina. A més, l’extensa programació es va completar amb activitats exclusives del Festival com el mapping del Beatus, la passejada del cavall màgic, l’espectacle familiar del Somni d’Alícia, la programació de les biblioteques, els itineraris per la Girona fantàstica o la ruta Kàrdavan, entre d’altres.
L’editor Jacobo Siruela i el comissari del MOT 2014, David Roas van inaugurar el MOT a Olot el dilluns 7 d’abril. Elia Barceló, José Manuel Trabado Cabado, Fernando Iwasaki, Marc Pastor, Carles Batlle i Fèlix J.Palma han ofert conferències i taules rodones al llarg de la segona setmana. A més, la Biblioteca Marià Vayreda va rebre uns Visitants molt espacials, i els Onírics, de la companyia Insòlits i Fina Lletres, van fer jugar a tots els infants. L’escriptora russa Anna Starobinets i l’espectacle “la Caputxeta Galàctica” de la companyia Insectotròpics van clausurar dissabte la primera edició del MOT.

girona_mot