Obertura del festival
i presentació de l’edició
Literatura encarnada
Amb Josep Ramoneda,
comissari del MOT 2018
El primer compromís de l’escriptor és amb l’escriptura. El segon, amb si mateix, amb la seva manera d’estar en el món i de viure l’experiència, aquest moment en què es produeix el contacte amb els altres o amb les coses. La literatura construeix ficcions, la seva veritat no és la veritat del coneixement científic, és d’una altra dimensió, està en la consistència del relat. Però, com diu James G. Ballard, vivim embolcallats per un núvol de ficció i, si no volem perdre peu, potser avui la funció de la literatura és construir realitat. Encarnar: revestir d’una forma corporal, especialment humana, personalitzar. Literatura encarnada és aquella que vol testimoniar la realitat que ens envolta, ja sigui en l’àmbit de l’experiència privada o col·lectiva. I així l’escriptura es fa carn. I habita entre nosaltres.
Proposem, doncs, un viatge a través de diversos autors, provinents de llocs molt diversos amb les càrregues de vida corresponents, que han fet de l’escriptura un exercici a la vegada d’experiència de la realitat i de pintar-se a si mateixos (en la coneguda expressió de Montaigne).
Un recorregut que ens portarà des de la literatura d’alliberament personal fins als textos de resistència, passant per un llarg recorregut de narracions i relats que fan emergir experiències i memòries col·lectives encara borroses, que testimonien situacions límit ja sigui en el sentit de l’esdeveniment impactant o amb els sòrdids espais de la vida quotidiana, o d’experiències literàries —noves i velles— que tenen capacitat transformadora. La literatura com a exercici permanent de reconeixement de la realitat i de nosaltres mateixos. L’art que desafia el principi que diu que el coneixement només és d’universals i propicia el coneixement d’allò singular i irrepetible: l’experiència concreta. No tot és interpretació, la vida és encarnada.
Josep Ramoneda