‘La Tierra vive y en ella la sangre de los antepasados’

Elicura Chihuailaf i Txalo Toloza-Fernández

‘La Tierra vive y en ella la sangre de los antepasados’

Dijous 17 març - 20:00 h

Sala El Torín

entrada
Entrada: Activitat gratuïta Cal agafar entrada
entrada
Retransmissió en directe aquí

El poeta Elicura Chihuailaf va créixer a l’Araucania, en un entorn rural on la tradició maputxe era viva. La seva obra, escrita en mapudungun i castellà, s’hi abeura i la transmet, en forma d’oralitura, als membres d’una cultura que n’ha depredat secularment el territori. Quins conflictes la tensen i quin horitzó construeix?

Elicura Chihuailaf

Elicura Chihuailaf Nahuelpán (comunitat de Kechurewe, comuna de Cunco, regió de l’Araucania, Xile, 1952). Oralitor, poeta, assagista i narrador. Fill il·lustre de Cunco; ciutadà il·lustre de Temuco; ambaixador de l’educació pública de Xile; hoste distingit de Salamanca, Espanya, i hoste d’honor de Bariloche, l’Argentina. Entre les seves obres destaquen els títols següents: El invierno y su imagen, 1977; De sueños azules y contrasueños, 1995; El azul del tiempo que nos sueña, 2020 (poesia); Recado confidencial a los chilenos (assaig), 1999, i La vida es una nube azul (narrativa), 2016. Alguns premis atorgats a Xile són Millors Obres Literàries del Consejo Nacional del Libro y la Lectura, poesia, 1994, i assaig, 2000, i Premio Nacional de Literatura, 2020. La seva poesia ha estat traduïda a diversos idiomes.

Txalo Toloza-Fernández

Txalo Toloza-Fernández (Antofagasta, 1975) es va formar com a videoartista a Santiago de Xile i com a performer i creador escènic a Barcelona, on resideix i treballa des del 1997. El 2005 va crear l’estudi audiovisual MiPrimerDrop, especialitzat en el treball videogràfic dedicat a les arts escèniques i a la performance. Performer, videosta i director d’escena és col·laborador habitual de la performer Sònia Gómez i del director d’escena Roger Bernat. Des del 2015 és membre de la companyia d’arts vives documentals AzkonaToloza al costat de la coreògrafa basca Laida Azkona Goñi.

localització

On es realitza l'acte: Sala El Torín