Història i memòria d’un paisatge

Joan Francesc Mira i Joan Nogué

Història i memòria d’un paisatge

Dijous 17 març - 18:00 h

Sala El Torín

entrada
Entrada: Activitat gratuïta Cal agafar entrada
entrada
Retransmissió en directe aquí

El tramvia groc, de Joan Francesc Mira, són les memòries d’infància d’un escriptor que va conèixer una forma mil·lenària de vida, la dels pagesos de l’Horta de València. Al costat del record hi ha la reflexió d’un antropòleg amb imaginació històrica per a qui un paisatge és una sedimentació de vides.

Joan Francesc Mira

Joan Francesc Mira (València, 1939). Llicenciat per les universitats Gregoriana i Lateranense i doctor per la de València. Ha treballat amb C. Lévi-Strauss al Collège de France. Ha estat visiting fellow a Princeton i professor de grec a les universitats de València i Jaume I. Va fundar l’Institut Valencià de Sociologia i Antropologia Social i el Museu d’Etnologia de València, i és membre de l’Institut d’Estudis Catalans. És autor d’uns quaranta llibres de ciències socials, assaig i narrativa, i de traduccions de clàssics. Ha rebut el Premio Nacional de Traducción, diversos Premis Nacionals de la Crítica, la Medalla d’Or de la Ciutat de Florència i el Lauro Dantesco de la ciutat de Ravenna. És Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Joan Nogué

Joan Nogué és catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i ha estat director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya des de la seva creació, el 2004, fins a l’any 2017. Es va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona i va ampliar els seus estudis a la Universitat de Wisconsin, a Madison, als Estats Units. És especialista en estudis de paisatge cultural i en pensament geogràfic i territorial. És Premi Rei Jaume I d’Urbanisme, Paisatge i Sostenibilitat i Premi d’Assaig Joan Fuster. És membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans i del Comitè Científic de la Fondazione Benetton Studi Ricerche. Els seus darrers llibres són Paesaggio, territorio, società civile. Il senso del luogo nel contemporaneo (Melfi: Libria, 2017), Yi-Fu Tuan. El arte de la geografia (Barcelona: Icaria, 2018) i, junt amb Rosa Cerarols, L’altre món rural. Reflexions i experiències des de la nova ruralitat catalana (Barcelona: Tigre de Paper, 2022).

localització

On es realitza l'acte: Sala El Torín