Fugir de la realitat

Rosa Montero i Muntsa Mimó

Fugir de la realitat

Divendres 17 març - 20:00 h

Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola

Entrada gratuïta. Aforament limitat

En ocasions necessitem evadir-nos de la realitat i traslladar-nos a universos alternatius. Potser la ciència-ficció és un dels gèneres més idonis per fer-ho. És una manera de tenir por al món que ens envolta? Sobre aquestes realitats i el seu procés de creació narrativa Muntsa Mimó conversarà amb Rosa Montero, una de les escriptores més interessants sobre les diferents manifestacions de la por.

 

Rosa Montero
(Madrid, 1951). És escriptora i periodista. Des del 1970 va col·laborar amb diversos mitjans informatius (Fotogramas, Pueblo, Posible, Hermano Lobo) i des del 1977 treballa per al diari El País, en què va ser redactora-cap del suplement dominical el 1980-1981.
El 1978 va guanyar el Premi Món d’entrevistes, el 1980 el Premi Nacional de Periodisme Literari, i el 2005 el Premi de l’Associació de la Premsa de Madrid a tota una vida professional, entre altres guardons professionals.

Les seves últimes novel·les són: Lágrimas en la lluvia (2011), La ridícula idea de no volver a verte (2013), El peso del corazón (2015), La carne (2016), Los tiempos del odio (2018), La buena suerte (2020) y El peligro de estar cuerda (2022). Els seus llibres estan traduïts a més de vint llengües.

El 2017 va ser guardonada amb el Premi Nacional de les Lletres i amb el Premio a la Trayectoria Profesional, concedit pel Club Internacional de Prensa i el Premio Internacional de Periodismo Manuel Alcántara, Universitat de Màlaga.
És Doctora Honoris Causa per la Universitat de Puerto Rico. El 2018 va ser nomenada Professora Honorària del Departament Acadèmic d’Humanitats de la Pontifícia Universitat Catòlica del Perú.
Al febrer de 2019 es crea l’Aula Rosa Montero a la Facultat de Periodisme de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (Alacant). És membre d’honor de la Universitat de Màlaga.
Muntsa Mimó

(Barcelona 1960). És doctora en Psicologia, especialista en etologia i professora titular de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona. Apassionada del seu treball, ha passat llargues temporades a l’Àfrica, duent a terme estudis sobre la conducta dels primats. El seu equip va ser el primer a demostrar la capacitat d’autoreconeixement en goril·les no humanitzats. Actualment, dirigeix una línia de recerca sobre cognició en ungulats. Els resultats d’aquests treballs s’han recollit en nombrosos articles publicats en revistes científiques internacionals de prestigi.

Des de 2010, també duu a terme viatges naturalistes arreu del món, activitat que l’entusiasma. Gairebé tant com escriure novel·les i contes per a nens i adults, sota el pseudònim de Muntsa Mimó. Algunes de les seves darreres publicacions han estat: Quatre persones diferents no somien el mateix (Animallibres, 2020); Una capsa de secrets (Animallibres, 2019); Extraordinàries. Noves autores de l’insòlit (Males Herbes, 2020); Arcana Sectarium. Una antologia (Apache, 2022). Va guanyar el XXII Premi Vila d’Ascó amb l’obra col·lectiva L’Artefacte (Cossetània, 2011).

localització

On es realitza l'acte: Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola